30.10.2022

U studenom i prosincu počinje Svjetsko nogometno prvenstvo 2022 u Katru. Hrvatska nastupa u skupini F zajedno s Marokom, Kanadom i Belgijom. Veliko finale igra se 18. prosinca.

Nogometno svjetsko prvenstvo 2022: Hrvatska u Katru, raspored i prijenosi utakmica uživo
Hrvatska reprezentacija prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu igra u srijedu, 23. studenog od 11 sati ujutro. Prvi protivnik Hrvatske je Maroko, utakmica se igra u Al Khoru. Katar će u vrijeme odigravanja prvenstva biti dva sata ispred nas, tako da će po lokalnom vremenu Hrvatska svoje utakmice igrati dva sata ranije.

SP 2022 Katar: Prijenosi utakmica uživo

Svih 64 utakmica i emisija vezane za Svjetsko prvenstvo moći će se gledati uživo na nacionalnom programu HRT.

Raspored i satnica Hrvatske na SP-u u Kataru 2022

Hrvatska će SP otvoriti protiv Maroka 23. studenog u 11 sati po hrvatskom vremenu na stadionu Al Bayt u Al Khoru.
Četiri dana kasnije 27. studenog slijedi ogled protiv Kanade u 17 sati na stadionu Khalifa International u Dohi. A poslednja utakmica igra se 1. prosincaprotiv Belgije od 16 sati na stadionu Ahmad Bin Ali u Al Rayyanu.


Favoriti za osvajanje Svjetskog prvenstva

Svijetske kladionice najveće šanse za osvajanje Svjetskog prvenstva stavljaju na Brazil, slijede s podjednakim šansama Engleska i Francuska, zatim Španjolska, Argentina, Njemačka i Belgija. Sljide još tri europske reprezentacije: Portugal, Nizozemska i Danska. Prema kladionicama je dvostruko manja šansa da Hrvatska osvoji svjetsko prvenstvo nego Danska. Hrvatska je 11. favoriti turnira, a kladionice Hrvatsku ne vide u četvrtfinalu.
Neymar je najavio kako mu je ovo možda i zadnje Svjetsko prvenstvo pa možemo pretpostaviti da će htjeti ponoviti Ronaldinhov uspjeh na azijskom tlu.
FIFA će uplatiti ukupno milijardu dolara nacionalnim savezima i klubovima kao nagrade za plasman na SP te kao kompenzacije klubovima za sudjelovanje njihovih igrača u Kataru. Nagrada reprezentaciji koja osvoji naslov prvaka svijeta iznosit će 42 milijuna dolara. Tu se dodaje i 1.5 milijuna dolara koje svaka reprezentacija dobiva za pripreme, a još po devet milijuna za sudjelovanje u grupnoj fazi. Tako da će prvak ukupno dobiti 52.5 milijuna dolara.

Stadioni na kojima će se igrati SP

Svjetsko nogometno prvenstvo neće biti samo prvi turnir koji će se održati u arapskoj regiji, već će biti i najkompaktniji što se tiče stadiona. Nikada u modernoj povijesti svjetskih prvenstava udaljenost između stadiona nije bila tako kratka.

- Lusail Iconic Stadium, Lusail – 86.250 gledatelja
- Al-Bayt Stadium, Al Khor – 60.000 gledatelja
- Al Janoub Stadium, Al Wakrah – 45.120 gledatelja
- Ras Abu Aboud Stadium, Doha – 45.000 gledatelja
- Education City Stadium, Doha – 45.000 gledatelja
- Ahmed bin Ali Stadium, Ar Rayyan – 44.740 gledatelja
- Al Thumama Stadium, Doha – 40.000 gledatelja